Dungeon Saga: eenvoudigweg leuk!

Ik was al langere tijd geïnteresseerd in Dungeon Saga, het dungeon crawler-spel van Mantic. Ik heb prachtige jeugdherinneringen aan Oog des Meesters, Talisman en Advanced Dungeons & Dragons. Ik heb ook nog een tijdje Advanced Heroquest gehad. Nu mijn kinderen iets ouder zijn, 6 en 8, deel ik mijn jeugd graag met ze.

Onze webadmin raadde Heroquest aan. Top spel. Ik keek op Marktplaats, beroemd om zijn koopjes, maar nee: Heroquest en Advanced Heroquest gaan daar voor niet lager dan zestig euro van de hand. Vaak meer. Het spel heeft verzamelwaarde. Na een paar mislukte biedingen stopte ik. Op de tablet speelden we een tijdje Arcane Quest. Maar dat is computer en kinderen horen écht te spelen, niet op een scherm.

Via Wargamevault vond ik Darkfast Dungeon. Simpele regels en papieren modellen. Tja. Het plakken was best gezellig, met z’n drieën, de regels zijn aardig en papier geduldig en goedkoop. Helaas is papier gewoon minder mooi. Plat. Het oogt niet. Mijn bloed ging er niet sneller van stromen. Dat van de kinderen ook niet.

Mice & Mystics heeft nog een tijdje op mijn verlanglijstje gestaan. Aan muizen heb ik echter niet heel geweldige jeugdherinneringen, en 80 euro vind ik dan toch weer erg duur. Met de fors gedaalde pond dacht ik dat ik nu wel voor een sympathiek bedrag Dungeon Saga kon kopen. Via een Belgische winkel had ik het voor 60 euro binnen.

Ik ga niet de gedetailleerde Nederlandstalige recensie overdoen op de aan te raden bordspellensite Ameritrash.nl, of opnieuw de recensies aanhalen waar ik eerder op stuitte. Het is gewoon een goed spel dat doet wat het moet doen: simpel plezier met simpele, snelle regels. Ik ben er erg over te spreken.

  • Het ontwerp was mooi en origineel. De doos is vormgegeven als een spreukenboek.
  • Het spel is compleet. Er zitten helden, monsters en meubels in de doos, en voldoende scenario’s.
  • De miniaturen zien er prima uit.
  • Er zit een quickstartguide bij, zodat ik het spel binnen een kwartiertje op tafel had en kon spelen.
  • Mijn kinderen van zes en acht begrepen de regels. Er zijn niet allemaal uitzonderingen of subregels die afleiden van het vaste stramien. Lopen, aanvallen, verdedigen. Door naar de volgende deur. Heel helder.
  • Net als Descent of Mansions of Madness zit er een tactische component in, de spelleider heeft kaarten in zijn hand die hij kan uitspelen. Dus voor mij als spelleider was het ook interessant.
  • Eén van de miniaturen is een meisje dus die werd door mijn dochter gekozen.
  • Er zijn digitaal gemakkelijk (betaalde) uitbreidingen te downloaden.

Het spel is bij Mantic uitverkocht en nog maar beperkt bij tussenhandelaren te verkrijgen. Beslist een aanrader! Probeer of je met je kinderen de miniaturen een verfje kunt geven, dat is dubbel lol!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s