Waterloo? Omdat Mont-St.Jean niet bekt in het Engels…

By God! I Believe I Lost A Leg!

De Kansas City Public Library liet vorig jaar professor Richard Barbuto van de Amerikaanse Militaire Academie een college houden over Waterloo. Ik plaats het hier als aanloop naar de tweehonderdeneerste herdenking van Waterloo, dat belooft een onvergetelijk evenement te worden.

Het is een mooi college, over de strategie, de tactieken, en het verloop, in Kansas maar met Britse humor gebracht. Waarom Waterloo Waterloo heet? Omdat Wellington wist dat Britten Mont St Jean niet kunnen uitspreken. Ook: alles over het been dat commandant Lord Uxbridge verloor en nog jaren bij een boerderij op het slagveld met een steen erop begraven heeft gelegen, terwijl Uxbridge door Londen strompelde. “By God, I believe I lost a leg!” “By God, yes, you have!”

Historische dwaling

“De Slag van Waterloo is niet zo genoemd omdat ze effectief plaatsvond in Waterloo, wel omdat die naam goed klinkt in het Engels.” Oud-journalist en geschiedkundig auteur Johan Op de Beeck herinnert aan deze dwaling in drie recente boeken van zijn hand, en kwam vanavond in ‘Braakland’ op Radio 1 toelichten hoe de Britse hertog van Wellington er in zijn eentje in slaagde de geschiedenis te herschrijven.

‘Braine L’Alleud, I was defeated, you won the war’, zo had het eigenlijk moeten klinken in de bekende hit van Abba. Want de naam ‘Battle of Waterloo’ – bedacht door de Hertog van Wellington, Arthur Wellesley – is geschiedkundig niet correct, zo zegt Op de Beeck. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, werd de slag immers niet uitgevochten in Waterloo, maar op het plateau van Mont-Saint-Jean, iets zuidelijker. De plaats ligt in wat nu de gemeente Eigenbrakel, of Braine L’Alleud, is.

“Wellington heeft die naam bedacht, gewoon omdat het goed klinkt in het Engels”, zei Op de Beeck in ‘Braakland’. “Bijgevolg zijn er nu tientallen plaatsen in de wereld die Waterloo heten. Denk bijvoorbeeld aan het bekende Waterloo Station in Londen.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s