De IJzeren Heinen van May’40 Miniatures: een korte impressie

Clubkompaan Eltjo had op de vorige sessie doosjes May’40-miniaturen (van Sander van der Ster) meegenomen. Nederlandse krijgsgeschiedenis staat voor mij veel dichterbij dan al die Britse en Amerikaanse slagen: liever Willem III dan Marlborough, liever de Tiendaagse Veldtocht dan de Amerikaanse Burgeroorlog, liever Arnhem dan El Alamein. Dus liever Grebbeberg of Rotterdam dan Sedan of Duinkerken.Sinds een jaar zijn er (eindelijk) Nederlandse 28mm-figuren. Voordien moest je Roemenen gebruiken, die hadden ongeveer dezelfde helmen, maar dat was niet helemaal historisch verantwoord. Een korte impressie:

Het zijn tinnen figuren, uit één stuk. De mate van detaillering is prima voor tin, hoewel iets minder gedetailleerd dan plastic.

Voor mijn gevoel komen de knopen, de windsels en de riemen van deze figuren het beste uit. De armen en benen hebben iets minder reliëf, een beetje stijfjes, daarin zie je een detailleringsverschil met plastic. De gezichten vind ik op de een of andere manier ook iets minder overtuigend dan wat ik van bijvoorbeeld Warlord gewend ben.
Neemt niet weg dat het al met al mooie figuren zijn en uitstekend geschikt voor Bolt Action of vergelijkbare skirmish-systemen. Ze zullen op geen enkele manier misstaan. De figuren hoeven bovendien niet in elkaar gelijmd te worden, wat veel tijd bespaart, en zijn solide. IJzeren Heinen. Jongens waren het, maar Hollandse jongens.

Interessant is dat May ’40 ook met de Landsverk uitkomt, die moeilijk te vinden of te modden was. Ik vreesde dat het noodzakelijk was om een Duitse of Russische pantserwagen te modden, maar dat hoeft niet.

Zodra ik eindelijk aan BA toekom zal ik een peloton aanschaffen en deze Landsverk aanschaffen. Koopt Hollandsche waar! 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s