Grafrede op GWHobby: brontosaurus sterft uit

Ik keerde vandaag even terug op de website van GWHobby, ooit zoiets als internetvlaggenschip van de wargamehobby: Dutch Miniature Wargaming voordat DMW begon. De site stopt. Er is nu Spelhobby, wat bedoeld is als een voortzetting met een meer algemene insteek. Sympathiek, maar een vlinder zonder vleugels. Ik behoor tot de uiterst beperkte kring van bezoekers.

De opheffing van GWHobby is onvermijdelijk. In 2009 waren er bij GWHobby nog 3201 draadjes en 56738 berichten. In 2019, hun laatste volle jaar, waren er nog maar 364 draadjes en 2254 berichten. Je zou het kunnen wijten aan de algehele teloorgaan van het forum als communicatiekanaal en de concurrentie van Facebook, Instagram en andere social media. De brontosaurus is ook uitgestorven.

Maar dan toch: het Lead Adventure Forum, met dezelfde gedateerde layout, had in 2009 6365 draadjes en 80389 berichten (12 berichten per draadje) en in 2019 7611 draadjes en  99425 berichten (13 berichten per draadje). LAF piekte in 2012 en is sinds 2012 wel geleidelijk afgenomen, maar niet zoveel als GWHobby. Ik geef meteen toe: GW Hobby en LAF zijn misschien niet goed te vergelijken. Maar wel een beetje.

Het is soort van jammer zonder dat het me spijt. Het is jammer omdat een echt forum onvergelijkelijk veel beter is dan de plaatjeswarboel Facebook. Je kunt verstandig discussiëren, nette follow-up postjes doen, subforums aanbrengen en discussies archiveren. Op facebook heb ik zo vaak het gevoel dat ik om de zoveel tijd weer dezelfde vraag zie opduiken. Terugzoeken is lastig. Daarom wens ik Spelhobby het beste.

Voorwaarde is wel dat je forum heel gebruiksvriendelijk is en steeds uitnodigt tot bijdragen. Admins moeten echt hun best doen om een betrokken community te verzamelen en bijeen te houden. Dat kost tijd. Als je die tijd niet hebt, dan kun je toch beter een Facebook-groep of pagina hebben, met deelnemers die van alles door elkaar posten en admins die alleen de trollen en spammers wegzuiveren en het voor de rest aan de gebruikers overlaten. Zoals Dutch Miniature Wargaming op Facebook.

Vanwege structuur en de mogelijkheid om te bloggen had ik GWHobby toegewenst dat ze een levend forum met nieuws en recensies waren gebleven, al dan niet in symbiose met (toch) een Facebook-plaatjespagina. Dat is deze steeds kleiner wordende groep [denk ik] van admins niet gelukt. Het zal iets met tijd en energie te maken hebben. Ze konden er weinig aan doen, nieuwe krachten dienden zich niet aan, de softwarecode van hun forum was verouderd, ze trekken terug en gaan na reorganisatie onder een nieuwe vlag elders slag leveren. Als wargamer snap ik dat. Ik waardeer dat ze het nog zo lang hebben volgehouden.

Ik moet daarbij wel opmerken dat ze in die moeilijke strijd om te overleven alleen maar hebben gewatertrappeld en nooit naar de kant zijn gaan zwemmen. Het is de admins/redactie nooit eerder gelukt om te verbreden en de link met non-GW te leggen. Dat zat in meer dan de naam alleen. Scorch, Infinity-speler, schreef:

GW in de url, en hele secties gericht aan GW games (fantasy, 40k, specialist) en een sectie ‘non-GW’ waarin we dan Infinity vinden. Not sure waar GW anders voor zou kunnen staan, maar dit is niet de zoekterm die ik ga googlen als ik zoek naar een Nederlandse Infinity community

Hun GW-aanhang liep terug. GW en trouwens de hele post-2010-generatie migreerde naar Facebook. Aanwas liep terug. Alternatief is dan de non-GW gamescene, maar die is vrij flexibel en trendgevoelig. Dan weer Frostgrave, dan weer Saga, dan weer Star Wars Legions, dan weer Oathmark – voordat je een subforum met admins hebt opgezet moet je al weer een volgend subforum opzetten. Dan is Facebook sneller.

De site was niet aantrekkelijk voor historische wargamers. Sprekend voor mezelf: het begon er al mee dat historisch gamen als forumonderwerp werd omschreven als ‘Historische en andere fantasieloze Miniature Wargames’. Dat scoort geen punten. Alsof Napoleon iets tekort komt ten opzichte van Games Workshop.

Er waren voorts in het algemeen maar weinig historische wargamers actief. BOD Utrecht deed er niks. Door mij gewaardeerde polderbloggers zoals Pijlie en Schulein publiceerden er niet. Alleen Gunbird was present.

Verkeringstopic

Leuk voor de kijkcijfers maar slecht voor het imago vond en vind ik het tot op de dag van vandaag gehandhaafde ‘verkeringstopic’, het op één na meestbekeken topic, 308.838 hits, met tenenkrommende tegeltjeswijsheden over relaties tussen mannen en vrouwen, zelftwijfelende nerds die na één bios denken dat het aan is, lievelita-adviezen over niet aan het lijntje gehouden worden, terugblikken op scheiding en – wilde ik dit weten? – de open relatie van een van de members. Wie heeft ooit bedacht dat een nerdzelfhulpgroep deel moet zijn van een wargameforum? En waarom hebben ze de nerdzelfhulpgroep nooit gewist?

Hun forum-layout is op niveau 2007 blijven staan en zelfs achteruit gegaan. GWHobby werd in 2010 een keer gehackt en weer hersteld. De hoofdpagina (mainsite) bleef defect, maar daar zou ‘op termijn’ wat aan gebeuren. Ik heb in 2014 al een keer in hun forum gevraagd: doen jullie nog iets eraan, en mijn zorg uitgesproken: pas op, als jullie forum niet wat flitsender en grafischer is, dan raak je mensen kwijt. Gewoon, vanwege gebruikersonvriendelijkheid en gebrek aan uitstraling. Regel met je hoster en je sysadmin. Ook een website heeft charisma nodig.

GWHobby reageerde gemengd: een admin was het met me eens en zou het gaan bespreken, andere (ex)admins vonden het onzin en reageerden met ‘doe het zelf’ (jongens, het is júllie forum, ik heb een baan en een gezin, ik doe al veel in de scene, verwacht niet dat ik jullie werk overneem, dit is trouwens iets technisch). Einde liedje, op 30 juli 2020: nog steeds geen mainsite. Nog steeds het kleurloos grijs. Nog steeds een website uit 2007. Van uitstel komt afstel.

Op GWhobby liep je bovendien makkelijk fitties op met woderators: would-be-moderators die vonden dat jouw link of mening niet kon en dus gewist moet worden of jij geband. Of mensen reageerden gewoon op een nare manier. Mensen die mijn blogs kennen zullen misschien vinden dat zulke fitties geheel mijn eigen schuld waren of dat ik ze uitlokte, [9th agers in het bijzonder:-)] maar ik was écht niet de enige. Moderator Arabog meldt, in een draadje:

Er zijn hier wel vaak discussies tussen de spelers die games workshop producten spelen en goed vinden en mensen die ooit zijn overgestapt naar de andere zo vele systemen. Daar zijn wel veel ergenissen op het forum op geweest en nog steeds wel. Als een lotr speler eens zegt dat hij een warmachine model niet leuk vind omdat schaal totaal uit balans is wordt die lotr spler door de warmachine spelers afgebrand en andersom gebeurt ook hetzelfde.

Wat dat betreft is Spelhobby.nl een goede zet. Het is neutraal, niet GW-mostly, er is aandacht voor bordspellen, er is een keurige openingspagina met nieuws, ieders liefdesleven blijft privé en je mag hopen dat door de reboot de fitties en de fittie-posters wegblijven. Frisse start. Juich ik toe.

Ondertussen vrees ik voor zieltogen, zelfs in frisse kleuren. De nieuwe opzet doet nog steeds bedaagd aan in vergelijking met James Bond-website-aanbieders zoals Foursquare waar 40K-groepen die ik ken zich inmiddels op bewegen. Nieuws en artikelen is dun. Foto’s uploaden is gedoe. Ik heb niet echt het gevoel dat ze werven of binden of met twee benen in de verschillende scenes staan. Kost natuurlijk tijd, en dat hebben de admins nog steeds niet. Snap ik.

Vrijwilligers zijn dun gezaaid. Een min of meer vergelijkbare website, Ameritrash.nl over skirmish en miniatuur (bord) spellen, is na een paar jaar bij gebrek aan energie gestopt. Spel! van Ducosim is al een tijdje op zoek naar een wargame-redacteur.

Terwijl de aandachtsconcurrentie dik is. Allerlei Facebookgroepen bloeien op en gaan weer ten onder. Instagram is er bij gekomen, en ouwehoerwhatsapp-groepen. Mijn eigen clubforum, onderdeel van onze website, ligt onder andere daardoor stil, na een migratie na een nieuwe site. Een forum was modern in 2010 maar is de donkere middeleeuwen in 2020.

Als ook Spelhobby het niet redt zal ik opnieuw een in memoriam publiceren, met als kop: goed geprobeerd, jammer dat na Leipzig Waterloo kwam. Ik hoop desondanks op een Berlijn na Arnhem, of een 1672 dat niet het begin van het einde was, maar het einde van een nieuw begin.

En misschien schrijf ik nog wel eens een spelrecensie voor Spelhobby.nl, om ze te steunen. Ninth Age, anyone?

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s