Zwartepietendiscussie in Civil War(gamers)-land

Je kon er op wachten. Na de discussie over de Confederate Flag als inspiratie voor de racistische schietpartij in Ohio verbood Apple het gebruik van de vlag in haar Apple Store. Amerikaanse civil war games waren er met ingang van 25 juni niet meer te vinden. De gameproducenten pasten hun logo’s aan.Dit is het logo van Hexwars Civil War 1862, oud.

Hier de nieuwe versie

(ik moest ook twee keer kijken)

De spelontwikkelaars stelden ook voor om in plaats van de kruisvlag voortaan de vlag van de confederatie uit 1861 te gebruiken:

 Op Boardgamegeek begon meteen de discussie of de confederate flag nog wel toegestaan is in bord(war)games. Het is een slavernijvlag tenslotte. Natuurlijk wordt dan meteen de vergelijking getrokken met de swastika die in Duitse versies van bord- en computerspellen niet is toegestaan (en vervolgens gaat daar een groot deel van de discussie over).

De Duitse versie van Flames of War heeft geen swastika-dobbelstenen, de Finse wel. Het onderwerp zorgt voor controverse en onbegrip. Er zijn wargamers die discussies hebben gehad met oude vrouwen die geschokt waren door de swastika’s op de modelletjes op de speeltafel, anderen die met stickers de hakenkruizen op de stuka’s afplakken en er zijn wargamers die geen demo’s doen met de historisch correcte swastika uit angst voor nazi te worden versleten.

De voorlopige stand van zaken in de discussie op BGG lijkt te zijn dat de meeste posters zich er niets van aantrekken. Onzindiscussie. De vlag is geschiedenis en die kun je niet veranderen. De vlag staat volgens een cynische gamer tegenwoordig symbool voor

a certain peculiar type of “Southern Pride” which exalts owning vehicles with large wheels & playing in the mud, swilling gallons of cheap beer, having poor hygiene and dental care, occasionally engaging in the crystal meth trade, and blowing up things at a distance (usually while intoxicated on the aforementioned cheap beer).
That said, I want it in my Civil War games. I think it is important to have. Same thing with Swastika’s in my WW2 games. It’s history and a game based on history should have these things.  As far as the PC reaction….whatever. I don’t want it flying on Public lands and govt. property, (EXCEPT at civil war graveyards or battlefields where it has a right to be, IMHO.)
And if you want to fly it on your house, airbrushed on your car, tattoo’d on your forehead, cut into your pb&j sandwiches….do it. I don’t care. Life is easier when I can identify a dipsh!t from 60 paces. Gives me time to give them a wide berth….

Het probleem is dat door te zeggen dat het historisch is, de discussie niet stopt. Dat is ook zo met de Zwartepietendiscussie. Dus misschien dat er onder Amerikaanse gamers nu dan de beweging ontstaat dat de vlag ook op de tabletop maar niet meer getoond wordt of aangepast teneinde vermoeiende discussies te voorkomen, net als met het hakenkruis.

Aan de andere kant: wie wargames speelt is per definitie een eigenzinnig persoon die geen moeite heeft met het doorbreken van politieke correctheid. Dus dit gedoe… “Opinions are like assholes, everybody has one”, meent mijn favoriete wargamer, Dirty Harry.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s